over de doden niets dan goeds


over de doden niets dan goeds 1.0

over mensen die dood zijn, mogen geen negatieve dingen (meer) gezegd worden
Vgl. Latijn: de mortuis nil nisi bene en de mortuis nil nisi bonum.

Algemene voorbeelden


Ieder mens zal anders reageren op een overlijden [...]. Kinderen die altijd onderdrukt werden en werden aangezet tot prestaties zullen zich opgelucht en bevrijd voelen. Ook deze kinderen kunnen zich dan schamen over hun gevoelens. Er wordt wel eens gezegd: "Over de doden niets dan goeds". Deze uitspraak is een ontkenning van de realiteit; ieder mens heeft zijn zwakke kanten en zijn fouten.

http://www.stervensbegeleiding.nl/boek/index.html,

Oud-dictator Videla overleed vrijdag op 87-jarige leeftijd in zijn slaap in de gevangenis, waar hij een levenslange gevangenisstraf uitzat. "Ze zeggen wel eens, over de doden niets dan goeds, maar over deze dode heb ik niets goeds te melden", zei Timmermans. "De man heeft vreselijke misdaden op z'n geweten."

http://www.nu.nl/buitenland/3477171/timmermans-en-rutte-treuren-niet-dood-videla.html,

'Over de doden niets dan goeds en dit keer is het helemaal waar. Er is verteld over zijn eenvoud en hulpvaardigheid niet alleen vandaag maar tijdens zijn leven.' Woorden van president Bouterse vandaag, 25 oktober 2012, bij de uitvaartdienst in de Memre Boekoe kazerne van Roy Esajas.

http://obsession-magazine.nl/?p=16092,

Margreet lachte. 'Misschien is dat wel wat voor de grafrede,' zei ze. 'Dat "van de doden niets dan goeds" is achterhaald.' Hij keek haar verbaasd aan. Ze was minder aangeslagen dan hij had verwacht. Gezamenlijk stelden ze een tekst op voor de rouwkaarten en de advertentie.

Blauwbaard, Pauline Slot,